Wereldwijde primeur voor kozijnen van bio-attributed PVC

8 juni 2023

Met de ontwikkeling en toepassing van kunststof kozijnen gemaakt van bio-attributed PVC, hebben profielleverancier Kömmerling en kozijnfabrikant Kumij, een wereldwijde primeur te pakken. Kumij heeft deze innovatieve profielen verwerkt tot kozijnen en deuren voor een verduurzamingsproject van BAM in Steenwijk. Door de inzet van deze innovatie wordt circa 6000 kilogram CO2 bespaard. 


Fossielvrij PVC 
Bio-attributed PVC is een nieuwe ontwikkeling waarbij de fossiele grondstof wordt vervangen door een hernieuwbaar alternatief: restmateriaal uit duurzame bos- en landbouw. Dit maakt het materiaal vele malen duurzamer dan traditioneel PVC, met een CO2 besparing tot wel 90%, zonder in te hoeven boeten aan kwaliteit. ‘Wij zijn trots op deze primeur. Het was nog niet eerder toegepast in de kozijnindustrie en wij zien dit als een belangrijke stap in de ontwikkeling van duurzame bouwmaterialen’ aldus Jelmer Bijlsma, manager Duurzaamheid en innovatie bij Kömmerling Nederland.  
Dit is het meest toekomstbestendige product in onze markt. Door de toepassing van deze innovatie kunnen we de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen verminderen en de duurzaamheid van de kunststof industrie vergroten, aldus Freddy van der Werff, algemeen directeur van Kumij. 
 
Duurzame samenwerking  
Kömmerling zet zich al langer in voor een duurzame toekomst en deze ontwikkeling sluit daar naadloos bij aan. Samen met  ketenpartners is de milieuimpact van de hele leverketen in detail geanalyseerd, op basis waarvan de meest duurzame keuzes gemaakt kunnen worden. “Onze ambitie is om vandaag het verschil te maken en de juiste acties en beslissingen te nemen voor de wereld van morgen. Het is geweldig om in de hele keten te kunnen samenwerken met partners die even gemotiveerd zijn om duurzaam en circulair te ontwikkelen.”  aldus Bijlsma. 
Kumij, onderdeel van marktleider VHZ, heeft van de bio-attributed profielen van Kömmerling hoogwaardige kozijnen geproduceerd. ‘Ze voldoen niet alleen aan alle eisen maar leveren ook een verbluffend eindresultaat op’, zegt Van der Werff. ‘Dat stimuleert natuurlijk een verdere uitbreiding van deze duurzame en ketenbrede samenwerking van alle betrokken partijen.’  
Grondstoffenleverancier INEOS Inovyn heeft actief bijgedragen aan het gehele proces door BIOVYNTM te ontwikkelen en de benodigde informatie te verstrekken aan de ketenpartners. Ook zij zien de toekomst in fossielvrij PVC. "BIOVYNTM is de perfecte oplossing voor die sectoren die zich inzetten voor het verminderen van hun CO2-uitstoot, en biedt dezelfde prestaties en resultaten als traditionele PVC", zegt Inna Jeschke, Business Unit Manager Polymers bij INEOS Inovyn. "We zijn verheugd om te zien dat de bouwsector op bio-attributed PVC vertrouwt als oplossing voor hun duurzame projecten", vervolgt ze. 


Verduurzamingsproject 

Het eerste project waar de gecertificeerde kozijnen van bio-attributed PVC zijn toegepast, is een verduurzamingsproject van BAM wonen. Hier worden 19 sociale huurwoningen uit de jaren '70 verduurzaamd tot nul-op-de-meter woningen. In totaal gaat het bij dit project om ruim 100 kozijnen, uitgevoerd in de serie K-VISION Trend in een crème-kleur en voorzien van dennengroene draaidelen en hoogwaardig triple isolatieglas. Dit laatste geeft deze kunststof kozijnen extra goede prestaties, waarmee de woningen naar energielabel A+++ zijn gegaan.  
Kumij en BAM Wonen hebben gezamenlijk de visie om duurzame oplossingen te bieden die verder gaan dan de huidige normen en voorschriften. Door in dit project te kiezen voor Kömmerling kozijnen van bio-attributed PVC, laten ze zien dat duurzaamheid en hoogwaardige kwaliteit hand in hand kunnen gaan. ‘Bij BAM Wonen versnellen we de energietransitie. We zetten daarvoor de keten in beweging, zodat onze partners en opdrachtgevers net als wij een grotere en groenere stap zetten. Onze samenwerking met Kumij is daar een goed voorbeeld van’, aldus Anouk Mulder, projectleider bij BAM Wonen.

Jelmer Bijlsma overhandigt certificaat van duurzaamheid aan Freddy van der Werff 

Innovatie voor de toekomst 

De introductie van de kozijnen van bio–attributed PVC markeert een belangrijke mijlpaal in de bouw- en constructiesector. Het toont de duurzame evolutie van de sector en laat zien dat innovatie en milieubewustzijn de weg voorwaarts zijn. Met een gezamenlijke inspanning komt een duurzame toekomst daadwerkelijk sneller dichtbij.  De volgende projecten, in Nederland en Duitsland worden nog dit jaar voorzien van deze innovatieve kozijnen. Kozijnen van Bio-attributed PVC by Kömmerling zijn vanaf nu verkrijgbaar en op projectbasis inzetbaar.  

Meer informatie
Kömmerling heeft al 125 jaar ervaring en wordt beschouwd als een premium kozijnen merk. De naam staat voor kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. Kömmerling is wereldwijd - in meer dan 60 landen - vertegenwoordigd met zijn productie- en verkooplocaties. Vandaag voor morgen, dat is waar het merk Kömmerling voor staat. We ontwikkelen vandaag de juiste oplossingen voor de wereld en generaties van morgen.  Kömmerling is onderdeel van de Duitse profine Group en sinds 1969 actief in Nederland.  Speciaal voor de Nederlandse markt is de K-VISION serie ontwikkeld. K-VISION kozijnen zijn verkrijgbaar via officiële partners. Deze professionele kozijnfabrikanten verwerken de kozijnprofielen tot volwaardige kozijnen en verzorgen ook de montage. 

Kijk ook op de Productpagina

Neem voor meer informatie contact op met  

Jelmer Bijlsma, Manager Duurzaamheid en Innovatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-10483625 

Melissa Manrho – Adviseur Marketing Communicatie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-41429674 
 

Media