Kömmerling bevordert circulariteit met een nieuwe recyclingfabriek

4 maart 2024

De profine Group, het bedrijf achter het merk Kömmerling, heeft opnieuw een belangrijke stap gezet met betrekking tot duurzaamheid, efficiëntie en circulariteit door de ingebruikname van een ultramoderne recyclingfabriek in Pirmasens, Duitsland. De faciliteit, die sinds januari 2024 in vier ploegen draait, is gespecialiseerd in de verwerking van materiaal afkomstig van oude kozijnen en verhoogt de recyclingcapaciteit van de profine Group naar een nieuw niveau.

De faciliteit werd officieel ingehuldigd op 1 maart 2024 in aanwezigheid van vertegenwoordigers van regionale politiek en de pers. Dr. Peter Mrosik, eigenaar en CEO van profine, benadrukte de strategische oriëntatie van het bedrijf en de bijbehorende duurzaamheidsagenda: "Bij profine start duurzaamheid vanaf het allereerste begin - met de grondstoffen, en ons doel is de perfecte cyclus voor hoogwaardige kunststof producten. Deze nieuwe recyclingfabriek is daarom voor ons een consistente investering in de toekomst."

Duurzame processen
De recyclingfabriek heeft een indrukwekkende capaciteit van 15.000 ton per jaar en stelt nieuwe normen voor het bedrijf. Het materiaal van oude kozijnen wordt verkregen van externe recyclers die het vooraf sorteren en grof reinigen. Vervolgens ondergaat het een meertraps reinigings- en filtratieproces om hoogwaardige granulaat te verkrijgen, die samen met virgin materiaal wordt verwerkt tot hoogwaardige kozijnprofielen.
Het nieuwe systeem stelt profine in staat om in de toekomst flexibeler gebruik te maken van gerecycled materiaal en de kwaliteit van de gerecyclede grondstoffen nog nauwkeuriger te controleren. Dit komt zowel de locatie Pirmasens als het gehele internationale productienetwerk van de groep ten goede. Daarnaast versterkt deze strategische investering niet alleen de toegevoegde waarde van de profine Group op het gebied van materiaalefficiëntie en duurzaamheid, maar vestigt het bedrijf zich ook als een pionier met dit ultramoderne systeem.

Duurzame projecten
Parallel aan de opening van de nieuwe recyclingfabriek presenteerde profine ook een duurzame verandering in haar logistiek. De ombouw van 25 diesel zijladers naar 25 elektrische zijladers van het merk Bulmor verbetert niet alleen de flexibiliteit en efficiëntie in de interne logistiek, maar vermindert ook aanzienlijk hun ecologische voetafdruk. In vergelijking met het vorige brandstofverbruik van de vloot, bedragen de CO2-besparingen meer dan 700 ton per jaar.
Als onderdeel van haar duurzaamheidsstrategie streeft profine er ook naar om meer hernieuwbare energiebronnen te gebruiken en op de lange termijn volledig klimaatneutraal en energieonafhankelijk te zijn. Dit wordt ook nagestreefd via talrijke projecten op de internationale locaties van de groep, zoals grote fotovoltaïsche systemen en het gebruik van andere duurzame energiebronnen.

Duurzame productstrategie

Naast nieuwe technologieën en processen vertrouwt de systeemleverancier ook op het toenemende gebruik van gerecycled materiaal in haar producten. Een ander ecologisch pluspunt: de inzet van gerecycled materiaal zorgt voor 90% minder CO2 uitstoot t.o.v. nieuw materiaal. Het profielassortiment "Kömmerling ReFrame" is bijvoorbeeld gemaakt van honderd procent gerecycled materiaal, terwijl andere profielen minstens 55 procent gerecycled materiaal bevatten. Dr. Peter Mrosik benadrukt het strategische belang van deze aanpak: "Wij bij profine zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid een essentiële rol speelt in de ontwikkeling van een bedrijf. Al deze maatregelen zijn verdere mijlpalen in onze duurzame strategie en consistente stappen op ons pad naar circulariteit."