100% circulaire kunststof kozijnen voor Laakse Tuinen

24 maart 2022

In Amersfoort Vathorst ontstaat de nieuwe wijk Laakse Tuinen. Systeemleverancier profine, het bedrijf achter kozijnenmerk K-VISION, en Europrovyl dragen hieraan bij met de unieke circulaire K-VISION ReFrame kozijnen uit 100% gerecycled kunststof. In Tuin 9 zijn 38 woningen uitgevoerd met deze kozijnen, die bijdragen aan de duurzaamheidsambitie van ontwikkelaar Heijmans.

De Laakse Tuinen zijn geïnspireerd op Hillegersberg, een groene en waterrijke jaren dertig wijk in het  noorden van Rotterdam. Kenmerkend voor het project zijn de rustige straten, met veel groen en water. In totaal bestaat het project uit 22 verschillende ‘Tuinen’. Ontwikkelaar Heijmans is onder meer verantwoordelijk voor Tuin 9. Hier staan 8 twee-onderéén-kapwoningen en 30 eengezinswoningen. “We werken al vele jaren samen met Heijmans”,
zegt Jan Slagman, directeur innovatie en duurzaamheid bij de VHZ Groep, waar Europrovyl onder valt. “Als ontwikkelaar heeft Heijmans de doelstelling om vanaf 2023 volledig circulair te bouwen. Dat is een heel ambitieus streven en een enorme opgave. Om dat te kunnen realiseren, steunt de bouwer op onderaannemers en leveranciers zoals Europrovyl.”


PASSIE VOOR DUURZAAMHEID
Jelmer Bijlsma is manager duurzaamheid en innovatie bij systeemleverancier profine. “Samen met partners zoals Europrovyl werken wij aan een duurzaam Nederland", vertelt hij. “Duurzaamheid is één van de belangrijkste thema’s in de bouw en in het bedrijfsleven. Wij willen samen met de VHZ Groep vooroplopen in duurzaamheid. Samenwerking is hierbij volgens ons van vitaal belang.” Hier sluit Slagman zich van harte bij aan. “Duurzaamheid is mijn passie, net als bij Jelmer het geval is. Wij werken al sinds 1971 met veel plezier én succes met profine samen.”

Profine is al sinds 1969 actief in Nederland en is met het K-VISION systeem al jarenlang de nummer één in kunststof kozijnen voor professionals. Circulariteit, duurzaamheid en innovatie staan hierbij voorop. Bijlsma: “Wij gebruikten al gerecycled materiaal voor onze kozijnen, maar maakten in 2020 de stap naar het eerste kozijn van 100% gerecycled materiaal. Dit wordt afgewerkt en beschermd met het innovatieve kleursysteem proCoverTec.” Toen profine het K-VISION ReFrame kozijn ontwikkelde, kon Europrovyl dit aan Heijmans aanbieden. “Wij denken altijd met onze partners mee en konden
Europrovyl nu deze innovatie aanbieden.”

NIEUWBOUW PILOT VOOR REFRAME
Bijlsma: “In mei 2020 hebben we voor het eerst om de tafel gezeten. Daarna is het snel gegaan, want precies een jaar later konden we foto’s maken. Dit was het eerste nieuwbouwproject met ReFrame dat wij samen met Heijmans deden, een echte pilot dus.” 38 woningen werden voorzien van deze innovatieve kozijnen. Volgens Slagman is het belangrijk om al in een vroeg stadium bij de nieuwbouw betrokken te zijn: “Dit hielp om zo efficiënt
mogelijk te bouwen, wat ook het streven is van Heijmans. Europrovyl en profine zaten in een vroegtijdig stadium aan tafel met Heijmans om samen naar de keuzes en knelpunten te kijken.”
Hierbij speelde een rol dat ReFrame een gloednieuw product was, legt Bijlsma uit. “Dit product vraagt om een aangepaste manier van produceren, we moesten goed bekijken wat er mogelijk was. Het aantal profielen en de keuzemogelijkheden waren toen nog beperkt.” Slagman: “Het mooie is dat Heijmans openstaat voor het aanpassen van ontwerpen wanneer dit nodig is, waardoor we toch de ideale oplossing konden leveren. Alle partijen zijn tevreden over het resultaat en Heijmans heeft al een vervolgproject aangewezen. We blijven leren en ons verbeteren.” Bijlsma: “Zo werken we ook aan een tussenstap: kozijnen met 50 of 60% gerecycled materiaal.”

Dit interview is verschenen in de laatste editie van Stedenbouw magazine.
Tekst: Tamara Brouwers