Bio-attributed PVC met gerecyclede kern

12 september 2023

Profielleverancier Kömmerling Nederland en kozijnfabrikant Europrovyl presenteren kozijnen van bio-attributed PVC en gerecycled materiaal. De kozijnen zijn in het najaar van 2023 toegepast in het nieuwbouwproject Tuindershof Zuid van bouwbedrijf Heijmans. De inzet van deze innovatie op dit project in Pijnacker bespaart 8500 kilogram CO₂. Ter illustratie: dit staat gelijk aan 56 keer van Amsterdam naar Parijs vliegen.

Begin dit jaar introduceerde Kömmerling profielen van bio-attributed PVC. In samenwerking met Europrovyl is deze innovatie nog duurzamer geworden door de toevoeging van een kern van gerecycled PVC. “Eén van de grondstoffen van fossielvrij kunststof is tall-olie, een restproduct uit
duurzaam beheerde bossen. Dit vervangt de fossiele aardolie. Door gebruik van deze fossielvrije grondstof worden hoogwaardige materialen met een lagere milieu-impact geproduceerd.”, aldus Jelmer Bijlsma, manager duurzaamheid en innovatie bij Kömmerling Nederland. Hij vervolgt: “De
kern van dit profiel van bio-attributed PVC bestaat uit oude kunststof kozijnen en reststukken. Deze worden gerecycled en hergebruikt.”

Kort samengevat: het omhulsel van dit kozijn is vervaardigd uit fossielvrij PVC, terwijl de kern bestaat uit gerecycled materiaal afkomstig van oude kunststof kozijnen en reststukken. Hejmans heeft deze kozijnen trots toegepast in het nieuwbouwproject Tuindershof Zuid in Pijnacker.

Deze innovatie markeert een veelbelovende stap richting een duurzamere toekomst, en we zijn bij Kömmerling enorm enthousiast dat wij hier een voortrekkersrol in vervullen.

Met de lancering van deze kozijnen, vervaardigd uit fossielvrij PVC met een gerecyclede kern, streven we ernaar om andere organisaties te inspireren om vergelijkbare stappen te zetten en bij te dragen aan een wereld waarin milieuvriendelijke en toekomstbestendige producten de norm zijn. Samen kunnen we een positieve impact hebben en een duurzame erfenis nalaten voor de komende generaties.